O nás POPROSÍME, INFORMUJTE SA PRIEBEŽNE TELEFONICKY O DOBE VÝROBY OBJEDNANÉHO TOVARU. VÝROBU ZARAĎUJEME PODĽA DOŠLÝCH OBJEDNÁVOK. ĎAKUJEME. | Cipisek

O nás POPROSÍME, INFORMUJTE SA PRIEBEŽNE TELEFONICKY O DOBE VÝROBY OBJEDNANÉHO TOVARU. VÝROBU ZARAĎUJEME PODĽA DOŠLÝCH OBJEDNÁVOK. ĎAKUJEME.

POPROSÍME, INFORMUJTE SA PRIEBEŽNE TELEFONICKY O DOBE VÝROBY OBJEDNANÉHO TOVARU. VÝROBU ZARAĎUJEME PODĽA DOŠLÝCH OBJEDNÁVOK. ĎAKUJEME.

VYRÁBAME VÝLUČNE RUČNE, TAKŽE DOBA VYHOTOVENIA JE LEN ORIENTAČNÁ.

Dedo Bartošovce 14.11.2005 (12) (1)

CIPISEK

Názov firmy Cipisek vznikol z prezývky majiteľa firmy a ľudového výrobcu Jozefa Karahutu, zaoberajúceho sa predovšetkým ľudovoumeleckou výrobou z kože a kovu. Tento kedysi pravdepodobne najmladší ľudový výrobca na Slovensku, bol už od mladosti úzko spätý s folklórom. Pôsobil ako tanečník vo viacerých folklórnych súboroch ako Dúbrava, Letka, Jánošík a Šarišan, kde sa začal stretávať s prvkami ľudovej kultúry, ako aj so samotnými ľudovými výrobkami. Jeho prvé kroky v oblasti ľudovoumeleckej výroby začali v roku 1990, počas povinnej vojenskej služby, kedy účinkoval vo VSPT (Vojenský súbor piesní a tancov) Jánošík v Brne a kde si spolu s kamarátmi chceli, „ako správni folkloristi“, vyrobiť bačovské kapsy. Túto myšlienku sa im podarilo zrealizovať a k ich výrobe im stačili staré kožené žinenky. Spočiatku táto činnosť a záľuba nebola stredobodom jeho záujmu, ani životným cieľom, no neskôr sa stala každodennou náplňou, prácou, i obživou. Podnietili to aj prvé objednávky od kamarátov a spolutanečníkov, čo mu dodalo prvotnú motiváciu v tomto smerovaní.

Ľudovému remeslu sa priúčal predovšetkým ako samouk. Zháňal si materiál, nástroje, postupy a vzory. Rozoberal staré výrobky a sledoval prácu majstrov. Ako vyučený nástrojár si vyrábal rôzne prípravky potrebné k výrobe a razníky so vzormi. Založil si živnosť a vytvoril firmu Cipisek , ktorej náplňou bola ľudovoumelecká výroba z kože a kovu. Práve výrobkami ako sú bačovské kapsy, kožené opasky, puzdrá, pracky, krpce a upomienkové predmety z kože, začala jeho ľudovoumelecká výroba. V závislosti od dopytu začal rozširovať aj množstvo a druhy výrobkov, čo bolo časovo dosť náročné a tak sa firma Cipisek rozrástla o prvých zamestnancov. Roku 1997 rozšíril živnosť o výrobu obuvi, remenárske a sedlárske práce. K výrobe folklórnej tanečnej obuvi ho motivoval zvýšený záujem folklórnych súborov. Túto výrobu postupom času rozšíril o nové vzory a druhy a okrem obuvi pre folklórne súbory, začal šiť aj tanečnú obuv pre country, step, divadlá a mažoretky. Taktiež sa začal venovať šitiu tréningovej tanečnej obuvi v podobe charakteriek a tanečných piškót a špeciálnej tanečnej, i netanečnej obuvi podľa požiadaviek a na mieru . Tejto výrobe obuvi sa priúčal u starého majstra Juraja Krupu z Bartošoviec. Práve tento starý, skúsený „majster šuster“, mu odovzdával všetky skúsenosti, pracovné postupy a poznatky o šití obuvi. K rozšíreniu výroby o remenárske a sedlárske práce ho viedla kúpa vlastného koňa a výroba konských postrojov pre vlastnú potrebu. Začal vyrábať ohlávky, oprate, chomúty, bočníky a ponúkať ich aj na predaj.

V roku 1999 si tento výrobca otvoril vlastnú predajňu, kde začal ponúkať svoje výrobky. Predajňa dostala názov Cipisek . Postupom času sa stále viac zviditeľňoval, s čím sa rozširovala aj jeho výroba a v predajni tak pribúdali stále nové výrobky. Jeho najnovším prírastkom v ľudovoumeleckej výrobe bola výroba krojov a krojových doplnkov. S narastajúcim počtom krojov predajňa začala slúžiť aj ako požičovňa krojov, čo začali využívať predovšetkým mladé nevesty. Predajňa Cipisek tak slúži ako predajňa ľudovoumeleckých výrobkov z kože a kovu, tanečnej a špeciálnej obuvi, koňských postrojov, ľudových suvenírov, ako aj predajňa a požičovňa krojov a krojových doplnkov. Ponúka rôznorodý sortiment z oblasti ľudového umenia, ktorý je prevažne v podobe ručne vyrábaných ľudovoumeleckých predmetov.

Aj napriek jeho pomerne mladému veku, dosiahol v tejto oblasti úctyhodné výsledky. O kvalite jeho výrobkov sa dozvedeli mnohí priaznivci ľudového umenia. O jeho výrobky je veľký záujem doma, ale aj v zahraničí, čoho dôkazom je aj veľký počet objednávok, ktoré mu denne prichádzajú. Kvalitu jeho výrobkov ocenil aj ÚĽUV, ktorý ho každoročne pozýva na svoje podujatia, akými sú Dni majstrov ÚĽUV, jarmoky, remeselné trhy a podobne.

O nás

Firma Cipisek sa zaoberá ľudovoumeleckou výrobou z kože a kovu, výrobou tanečnej a inej špeciálnej obuvi, šitím krojov a krojových doplnkov, ako aj výrobou remenárskeho a sedlárskeho tovaru. Hlavnou filozofiou firmy je oživovanie a zachovanie ľudových umeleckých tradícií prostredníctvom krojov a výrobkov z kože a kovu. Veľkou snahou firmy je ponúknuť čo najširšiu škálu produktov predovšetkým pre folklórne súbory, ale aj iné tanečné a umelecké súbory a ďalších záujemcov. Ako hlavný výrobný materiál firma využíva kožu, ktorú ručnou umeleckou tvorbou spracúva do podoby hodnotných tašiek, brašní, krpcov, čižiem, opaskov, bičov, puzdier... Čítaj viac >>

  • Podhradík 107, 080 06 Slovensko
  • EMAIL: cipisek@cipisek.sk
  • TELEFÓN: 051 776 59 40, 0948 070 406

Výber z výrobkov